Elektrisch rijden! Welke soorten?

We hebben de belangrijkste vragen omtrent elektrisch rijden op een rij gezet:

Algemeen

Q: Welke soorten elektrische auto’s zijn er op de markt?
A: Er zijn drie soorten (semi) elektrische auto’s:
1. Hybride elektrische voertuigen (HEV)
Auto’s met een verbrandingsmotor en elektrische aandrijving waarmee zowel elektrisch als gewoon
gereden kan worden. Deze voertuigen laden de batterij op tijdens het rijden, deze kan niet buiten het voertuig worden geladen.
2. Plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV)
Auto’s met een verbrandingsmotor, een brandstoftank en een grote oplaadbare batterij waarmee zowel elektrisch als gewoon gereden kan worden.
3. Batterij aangedreven elektrische voertuigen (BEV)
Auto’s die volledige aangedreven worden door een grote batterij en waarmee uitsluitend elektrisch gereden kan worden.

Q: Welke afstand kan je met een elektrische auto rijden?
A: HEV en PHEV voertuigen kunnen naar verwachting tot 50 km volledig elektrisch rijden. BEV voertuigen kunnen, afhankelijk van het accupakket, naar verwachting 150 km elektrisch rijden. Echter is de actieradius van een elektrische auto afhankelijk van de capaciteit van het batterijpakket en de gekozen route. Door de stad moet een auto meer optrekken en hierdoor zal de batterij sneller leeg raken en zal de actieradius korter worden. Bij een (P)HEV voertuig wordt de actieradius verlengd door over te schakelen op een fossiele brandstof.

Q: Rijdt een (semi) elektrische auto hetzelfde als een gewone auto?
A: Een elektrische auto is stiller wanneer deze elektrisch rijdt. Daarnaast heeft een elektrische auto geen versnellingsbak en daardoor is het vergelijkbaar met het rijden in een automaat. Door alle technische ontwikkelingen hebben elektrische auto’s tegenwoordig ook een aanzienlijk vermogen.

Q: Hoe milieuvriendelijk is de elektrische auto ten opzichte van een gewone auto?
A: Uit onderzoek is gebleken dat de C0₂ uitstoot bij opladen via ‘gemiddelde stroom’ lager is dan bij gewone benzine of diesel auto's. Bij een laadpakket via Eneco wordt bij het laden van de auto de benodigde stroom afgenomen van 100% groene windstroom (Eneco HollandseWind) en zal de C0₂ nog lager zijn.

Q: Wat zijn de voordelen voor u als werknemer?
A: Door een lage bijtelling is het bedrag dat u aan netto bijtelling betaald lager dan bij een gelijk model welke op een fossiele brandstof rijdt.

Laadpakket

Q: Moet/kan ik zelf een laadpakket regelen?
A: Als berijder hoeft u niet zelf een laadpakket te regelen wanneer uw werkgever een leasecontract bij
de a-point afsluit en het laadpakket meeneemt in het leasecontract. Indien uw werkgever het laadpakket niet meeneemt in het leasecontract moet/kan u of uw werkgever het laadpakket zelf regelen.

Q: De dealer wil een laadpakket aanbieden via EV-box of een andere leverancier. Kan dat ook?
A: De dealer kan elke aanbieder van laadpakketten onder de aandacht brengen. Echter heeft
de a-point enkel een samenwerking met The New Motion en Eneco. Andere partijen kunnen niet worden meegenomen in een leasecontract. Als een andere partij wordt gekozen zal u of uw werkgever de kosten zelf betalen en verloopt het contract van het laadpakket buiten de a-point om.

Q: Uit hoeveel leveranciers kan ik kiezen?
A: Twee leveranciers worden door de a-point aangeboden; Eneco en The New Motion. De voorkeur gaat uit naar Eneco omdat Volkswagen en Audi daarmee een samenwerking zijn aangegaan.

Q: Wat gebeurt er met het laadpakket als het leasecontract is afgelopen?
A: U of uw werkgever tekent voor het laadpakket en de installatie ervan. Het laadpakket is dan ook in uw bezit of dat van uw werkgever. Door het laadpakket op te nemen in het leasecontract regelt de a-point de betaling van het laadpakket. Aan het einde van het leasecontract zal u zelf of uw werkgever, indien gewenst, de paal moeten verwijderen.

Q: Ik ga verhuizen, wat doe ik met mijn laadpakket?
A: Indien het laadpakket is meegenomen in het leasecontract geldt dat de verhuiskosten van een laadpakket doorbelast worden aan uw werkgever. Hierbij moet gedacht worden aan:

  • Demontage of aanschaf plus installatie van het laadpakket;
  • Voortijdige beëindigingskosten van de auto doordat deze niet meer past in het toekenningscriterium of doordat er geen laadpakket te realiseren is op het nieuwe adres en daardoor de auto niet meer past in het toekenningscriterium.

Q: Wat is het aanvraagproces van een laadpakket?
A: Bij een keuze voor één van de leveranciers waarmee de a-point samenwerkt en wanneer het laadpakket is opgenomen in het leasecontract, zorgt de a-point voor het doorgeven van uw gegevens aan de leverancier. Deze neemt contact met u op. Vervolgens wordt een offerte opgesteld en aan uw werkgever gezonden. Na ondertekening van de offerte wordt het laadpakket geïnstalleerd.

Q: Wat is het verschil tussen een publiekspaal en een thuispaal?
A: Een thuislaadpakket staat op uw (afgesloten) eigen terrein of uw bedrijf en is voor uw eigen gebruik, dit kan met of zonder laadpas. In het geval van een leasecontract zal de paal altijd gebruikt moeten worden met een laadpas om de kosten voor laden vergoed te krijgen (in geval van een thuislaadpakket). Een publiekspaal staat op gemeentegrond of op een openbare parkeerplaats bij het bedrijf en deze kan door iedereen gebruikt worden. De publiekspaal is ook zichtbaar in diverse apps en op websites.

Q: Wat is een snellaadpaal?
A: Bij een snellaadpaal kunt u uw elektrische auto (EV-modellen) sneller dan normaal opladen. Binnen een half uur zal de auto tot 80% opgeladen zijn. Snellaadpalen zijn schaars in Nederland. Ze zijn te vinden langs snelwegen, op goed bereikbare parkeerterreinen en carpoolplaatsen. Ook voor deze laadpalen is een laadpas nodig en de laadkosten zijn hoger dan bij normale laadpalen. Niet alle elektrische auto's kunnen gebruik maken van snelladen. Raadpleeg de fabrikant om na te gaan of het model sneller oplaad bij een snellaadstation.

Q: Waar vind ik laadpalen?
A: Voor een duidelijk overzicht van openbare laadpalen kunt u kijken op www.oplaadpalen.nl. In dit overzicht kunt u precies zien waar de dichtstbijzijnde laadpaal gesitueerd is en of deze beschikbaar is. Niet openbare laadpalen zijn niet zichtbaar op websites of apps.

Q: De laadpaal is beschadigd, wat nu?
A: Wanneer schade ontstaat aan de laadpaal dient u dit binnen 24 uur te melden bij de a-point of leverancier. De kosten voor het herstellen van de schade aan een thuislaadpakket wordt op u verhaald. U kunt de kosten weer verhalen op uw inboedelverzekering.

Laadpas

Q: Welke laadpassen zijn er beschikbaar?
A: De a-point laadpas is voor de EV-modellen van Volkswagen en Audi een samenwerking aangegaan met Eneco. Via Multi Tank Card wordt een Eneco-laadpas verstrekt. Voor alle andere automerken bieden we naast Eneco ook laadpassen van The New Motion aan. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om tanken en elektrisch laden te combineren in één pas. De MTC brandstofpas wordt gekoppeld dan aan de laadpas van Eneco of The New Motion. Zo kunt u gemakkelijk laden en tanken met één pas.

Q: Kan ik gebruik maken van een eigen laadpas?
A: Een eigen laadpas kan niet via de a-point modellen worden gebruikt. Indien u of uw werkgever een eigen laadpas heeft, is het wel mogelijk deze te gebruiken bij het opladen van de auto. Let op, indien een eigen laadpas wordt gebruikt op een laadpaal van Eneco of The New Motion, wordt het gebruik ervan gezien als openbaar laden. De kosten voor laden zijn dan hoger dan wanneer gebruikt wordt gemaakt van een laadpas van Eneco of The New Motion in combinatie met een thuislaadpakket van deze leverancier.

Opladen

Q: Waar en hoe laad je de batterij van een elektrische auto op?
A: De batterij van een elektrische auto kan thuis, op het werk of in de publieke ruimte opgeladen worden. Door gebruik te maken van de bijgeleverde laadpas kan je bij elke paal laden, ongeacht de leverancier van de laadpaal.

Q: Hoelang duurt het opladen?
A: De laadtijd is afhankelijk van hoe leeg de accu’s zijn, hoe snel de auto kan laden en het soort oplaadpunt. Bij gebruik van een gewoon stopcontact duurt het tussen de 6-8 uur om een auto volledig op te laden.

Q: Hoe betaal je voor het opladen van je auto?
A: Via de gebruikte laadpas worden de kosten verrekend met uw werkgever.

Q: Wat kost opladen?
A: Uw auto opladen bij een laadpaal, publiek of thuis, is niet gratis. De kosten van de stroom die wordt afgenomen is afhankelijk van het gehanteerde tarief van de laadpaalleverancier en de hoeveelheid stroom die uw auto nodig heeft. Afhankelijk van de plaats waar wordt opgeladen, worden de kosten via de laadpas in rekening gebracht. Het goedkoopst kan worden geladen met een laadpas van dezelfde leverancier als de laadpaal. Bij openbaar laden gelden hogere tarieven. Voor snelladen worden de kosten het hoogst.

Q: Hoe werkt het opladen?
A: Stappenplan:

  1. Parkeer uw auto bij een laadpaal.
  2. Koppel de laadkabel uit uw auto aan de laadpaal. Bij de meeste laadpalen zal een groen licht verschijnen. Bij een rood licht is er een storing en zal laden niet mogelijk zijn.
  3. Houd de laadpas voor de aangegeven plaats op de laadpaal.
  4. Koppel de laadkabel aan de auto en wacht tot de lampjes blauw kleuren. Controleer, voor u wegloopt, in de auto of de auto aan het laden is.
  5. Ontgrendel bij terugkomst de laadpaal met de laadpas en koppel de laadkabel los.

Contact

Q: Waar kan ik terecht met vragen over elektrisch rijden?
A: Bij de BerijdersDesk via 033 454 95 55.

Q: Waar moet ik zijn bij vragen over mijn laadpakket?
A: Bij uw laadpakket leverancier. Eneco is bereikbaar op telefoonnummer 088 170 7700. The New Motion is bereikbaar op telefoonnummer 088 010 9501.