Wetgeving Europa

In Europa kent alleen Finland een algehele verplichting voor winterbanden. Toch kan in andere wintersportlanden het niet gebruiken van winterbanden wel juridische consequenties hebben. Daarom zetten we de belangrijkste zaken voor u op een rijtje.

Verzekering in het buitenland

Vanzelfsprekend is het geen probleem met uw leaseauto naar het buitenland te gaan, zolang er gelet wordt op het "dekkingsgebied" van de verzekeraar. Zie hiervoor de groene kaart. Daarop staan alle landen waar de leaseauto verzekerd is.

Groene kaart voor caravan of aanhanger

Als uw auto via ons is verzekerd, is een aangekoppelde aanhanger of caravan meeverzekerd tegen Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Op de groene kaart is dit aangegeven door middel van de codering F. Houdt u er wel rekening mee dat men in het buitenland aanvullende documenten kan verlangen. Voor dekking van beschadigingen aan aanhanger of caravan sluit u zelf een verzekering af.

Machtiging voor het buitenland

Wilt u met uw leaseauto naar Marokko, Turkije of een Oostblokland (balkan land) reizen dan is het aan te raden hiervoor een machtiging aan te vragen. In deze landen mogen alleen auto’s de grens over indien de berijder kan aantonen dat de auto zijn bezit is. Voor een leaseauto (die uiteraard niet uw eigen bezit is) kan u daarom bij de grens gevraagd worden naar een machtiging. Deze machtiging kunt u bij ons aanvragen.

Machtiging buitenland aanvragen

Leest u vooraf goed het proces door, zodat u goed bent voorbereid op de stappen die eventueel nog volgen nadat u van ons de machtiging heeft ontvangen.

Proces machtiging buitenland

Hulp in het buitenland

Bij pech of schade in het buitenland kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer +31 (0) 334549555. Buiten kantooruren wordt u doorgeschakeld naar de Alarmcentrale. Zij helpen u graag weer op weg. Voor meer tips bij pech in het buitenland treft u hierbij de ANWB Winter Reiswijzer aan.

Umweltplakette

Steden en regio’s in Duitsland mogen bepaalde gebieden tot verboden gebied verklaren voor voertuigen met een uitstoot van fijnstof die niet voldoet aan de vastgestelde norm van die betreffende zone. In deze zones dient uw auto te zijn voorzien van een umweltplakette. Meer informatie over de Umweltplakette treft u op de website van TÜV-Nord. Hier kunt u de umweltplakette ook aanvragen.